Hassan, 39 jaar, Genk

Zijn de energieprijzen gestegen door de daling van de beschikbare kernenergie?

Tussen 13 oktober en 12 november was er maar een nucleaire centrale in werking in België. De beschikbare elektriciteit op de lokale markt was dus beperkt. Hierdoor ontstond onzekerheid op de groothandelsmarkt. Iets wat meestal een direct effect heeft op de prijzen. De prijzen voor elektriciteit vertoonden inderdaad pieken op de markt; waar ook de leveranciers hun elektriciteit aankopen.

Nochtans is de factuur van de klanten in die periode niet noodzakelijk omhoog gegaan. Hoe komt dat? Als je, zoals de meeste van onze klanten, een contract met een vaste energieprijs hebt, dan heb je deze prijsstijging niet gevoeld. Je vaste prijs wijzigt immers niet tot de vervaldatum van je contract. 

Als je echter een variabele energieprijs hebt. Dan wordt deze prijs elke trimester aangepast aan de hand van de beursnoteringen van elektriciteit. Tijdens het vierde en eerste trimester zijn de prijzen meestal hoger, omdat er tijdens de koude maanden meer vraag is. Als de marktprijzen daarna dalen, dan daalt jou prijs uiteraard mee.

Volgens een recente studie van de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) zijn de elektriciteitsprijzen in 2018 met 25% gestegen ten opzichte van 2017. Maar deze tendens gaat niet enkel op voor België. Proportioneel gezien stegen de prijzen meer in Nederland en Duitsland. De tijdelijke onbeschikbaarheid van de kerncentrales heeft inderdaad voor prijspieken gezorgd op de markten maar de algemene stijgende tendens is onafhankelijk van het Belgische nucleaire park. Het zijn de prijsstijgingen van gas, steenkool en COdie voor een stijging van de elektriciteitsprijs hebben gezorgd in België en de buurlanden.

Wist je dat – op je volledige factuur voor elektriciteit – er slechts 28% energiekost is. De overige 72% zijn taxen, transportkosten, distributiekosten of bijdragen voor hernieuwbare energie. Heb je vragen of twijfels ? Contacteer ons gerust. Wij staan op elk moment klaar om je te helpen de goeie keuzes te maken.

Meer vragen Volgende vraag